USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miten kondomia käytetään?

Avaa pakkaus repäisemällä se auki kondomikääreen keskeltä. Älä käytä teräviä esineitä. Rullaa kondomia hieman auki varmistaaksesi oikea avautumissuunta.

Purista ilma pois kondomin kärjestä peukalolla ja etusormella. Vedä esinahka taakse ja rullaa kondomi paikoilleen ennen intiimiä ihokosketusta. Varo raapimasta kondomia kynsillä.

Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen samalla varmistaen, että kondomi pysyy paikoillaan eikä spermaa pääse valumaan ulos. Käytä kutakin kondomia vain kerran. Kondomia ei saa huuhtoa viemäriin.

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että seksitaudeilta. Kun käytät liukuvoidetta, on sen oltava vesi- tai silikonipohjaista. Älä käytä öljypohjaisia aineita kuten vaseliinia, hoito- tai hierontaöljyä tai ihovoidetta.

Mistä kondomit valmistetaan?

Kondomit valmistetaan lateksista, nestemäisestä kumista, jota saadaan subtrooppisessa ilmastossa kasvavista puista. Lateksi on valkoista, paksua nestettä, jota valutetaan puun rungosta. Neste jalostetaan ja kondensoidaan 60 % tiivisteeksi, jonka jälkeen siihen sekoitetaan kemikaaleja. Massa vulkanoidaan, jonka ansiosta kondomi kestää lämpöä ja se säilyy joustavana. Valmis lateksimassa valetaan kondomeiksi lasisten valumuottien avulla: muotin kärkeä kohti valutetaan massaa, ja kondomin kärjestä muodostuu näin hieman paksumpi, samalle tehden siitä kestävämmän. Valamisen jälkeen kondomit pestään ja kuivataan, puuteroidaan talkilla (jotta ne eivät liimautuisi yhteen), ja lopuksi rullataan. Jokainen yksittäinen kondomi testataan sähkövirran avulla, jotta siinä ei ole reikiä.

Lateksiallergikoille ja -yliherkille kondomit valmistetaan synteettisistä materiaaleista, kuten polyuretaanista.

Millaisessa lämpötilassa kondomeja tulee säilyttää?

Kondomeja tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa. Älä säilytä niitä liian kuumassa lämpötilassa tai suorassa auringonvalossa, jolloin lateksi voi vanhentua nopeammin ja menettää joustavuutensa. Voit kuitenkin käyttää kondomeja esim. saunassa.

Kondomit eivät vahingoitu kylmässä: jos kondomit ovat olleet pakkasessa, ovat ne jälleen käyttövalmiita, kun ovat sulaneet huoneenlämmössä.

Kuinka kauan kondomit säilyvät?

Kondomi säilyy 5 vuotta valmistusajankohdasta. Jokaisessa Tunto-kondomipakkauksessa ja -kääreessä on ilmoitettu viimeinen käyttökuukausi ja -vuosi.

Mitä liukuvoidetta kondomit sisältävät?

Kaikissa Tunto-kondomeissa on pieni tippa 100 % silikonipohjaista liukuvoidetta, jotta kondomi ei kuivu pakkauksessa ja sen rullaaminen paikalleen olisi helpompaa. Kyseinen liukuvoide ei sisällä mitään lisäaineita, vaan on puhdasta silikonia.

Ovatko Tunto-kondomit vegaanisia?

Kaikki Tunto-tuotteet ovat vegaanisia: niissä ei ole mitään eläinperäisiä ainesosia eikä niitä ole testattu eläimillä.

Missä Tunto-kondomit valmistetaan?

Tunto-kondomit valmistetaan RFSU:n tehtaalla Hälsinglandissa, Ruotsissa. Kondomit luokitellaan lääkinnallisiksi laitteiksi ja RFSU:lla on käytössä MDR-merkintäjärjestelmän mukaiset sertifioinnit ja ISO 13 485-laadunhallintajärjestelmän mukainen sertifikaatti. Hälsinglandissa sijaitsee myös RFSU:n akkreditoitu laboratorio, jossa varmistetaan, että kaikki kondomit täyttävät CE-merkinnän MDR (Medical Device Regulations) mukaiset vaatimukset.

Kondomi meni rikki yhdynnässä. Mitä teen?

Kondomi voi mennä rikki monesta syystä, esim. kondomi on vahingoittunut säilytyksen aikana, sitä on käsitelty varomattomasti, laitettu päälle nurin päin, kondomin kärkeen on jäänyt ilmakupla, sen kanssa on käytetty öljypohjaista liukuvoidetta (esim. vaseliini, vauvanhoitoöljy), tai seksissä ei ole ollut tarpeeksi liukastetta (emättimen kuivuus, anaaliseksi ilman liukuvoidetta).

Mikäli kondomi on rikkoontunut penis-emätinyhdynnässä, eikä toiveissa ole raskaus, on syytä hakea jälkiehkäisypilleri mahdollisimman nopeasti, kuitenkin 72h sisällä: sen saa apteekista ilman reseptiä. Mikäli yhdynnästä on alle 5 päivää, voi lääkäri määrätä jälkiehkäisypillerin, jonka teho on voimassa 5 vuorokauteen asti. Noin 4 viikkoa jälkiehkäisyn käytön jälkeen tulisi tehdä raskaustesti, vaikka kuukautiset olisivat tulleet (raskauden alkaminen voi olla mahdollista tästä huolimatta).

Noin 2 viikon jälkeen yhdynnästä tulisi tutkituttaa itsensä seksitautien varalta terveyskeskuksessa tai sukupuolitautien poliklinikalla.

Oikein käytettynä kondomi on erittäin varma ehkäisykeino. Lue lisää kondomioppaasta, miten valita itselle mukavin kondomi.

Mistä tiedän, onko minulla lateksiallergia?

Arviolta 4 % väestöstä on luonnonkumi- eli lateksiallergia. Allergian oireet ovat yleensä kutina, punoitus ja paukamat kumille altistuneilla alueilla. Luonnonkumipartikkelit ilmassa voivat aiheuttaa myös hengitysteissä oireita. Pahimmassa tapauksessa reaktio voi olla anafylaksia, eli vakava allerginen yleisreaktio. Luonnonkumiallergiaa voidaan tutkia veren vasta-aineista, ihopistokokeella tai altistustesteillä. Mikäli sinulla on allergisia oireita ja epäilet luonnonkumiallergiaa, niin hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Miten valitsen oikean liukuvoiteen?

Liukuvoide tuo seksiin luistoa ja vähentää kitkaa, ja se lisää nautintoa. Liukuvoiteet sopivat kaikenlaiseen seksiin, ja oma suosikki löytyy kokeilemalla.

Vesipohjainen liukuvoide (esim. Tunto Liukuvoide) sopii käytettäväksi kaikentyyppiseen seksiin, sillä se kosteuttaa kuivia limakalvoja ja antaa luonnollisen tunteen. Vesipohjaista liukuvoidetta tulee käyttää reilusti ja lisätä usein, sillä sen liukua lisäävä vaikutus ei pysy yhtä pitkää kuin silikonipohjaisten liukuvoiteiden. Vesipohjainen liukuvoide on erinomainen valinta silikonista valmistettujen seksilelujen kanssa, sillä se ei vahingoita niiden pintaa.

Hybridiliukuvoide, eli vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide, antaa pitkäkestoisen liu’un kosteuttamalla samalla limakalvoja. Se on hyvä valinta, jos kärsii intiimialueen herkistä limakalvoista, mutta haluaa pitkäkestoisen liukuvoiteen. Sopii käytettäväksi myös anaaliseksissä ja silikonista valmistettujen seksilelujen kanssa.

Silikoniliukuvoide antaa erittäin pitkäkestoisen liu’un ja silkkisen tunteen, mutta ei tunnu yhtä kosteuttavalta. Se on riittoisampaa ja sen liukuominaisuus kestää pidempään, ja siksi hyvä valinta anaaliseksiin. On yksilöllistä, miten kokee silikoniliukuvoiteen aiheuttaman liu’un, joillekin se voi olla liiankin liukas. Silikoniliukuvoidetta ei tule käyttää silikonista valmistettujen seksivälineiden kanssa, sillä se voi vahingoittaa niitä. Se sopii kuitenkin käytettäväksi kondomien kanssa.

Voinko käyttää liukuvoidetta, jos haluan tulla raskaaksi?

Siittiöt viihtyvät ympäristössä, jossa on luonnollinen pH-tasapaino, ja raskautta yrittäessä tulisi välttää tuotteita, jotka voivat vaikuttaa pH-arvoon tai siittiöiden liikkuvuuteen. Mikäli kuitenkin koet tarvitsevasi liukuvoidetta yhdynnässä, on parasta käyttää vesipohjaista liukuvoidetta maltillinen määrä (esim. Tunto Liukuvoide).

Miten ehkäisen seksitauteja suuseksissä?

Suuseksissä seksitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia: penikseen asetetaan kondomi ennen suuseksiä, ja kondomista voi tehdä suuseksisuojan, joka asetetaan vulvan tai anaalialueen päälle.

Milloin pitäisi mennä seksitautitesteihin?

Jos olet harrastanut seksiä (oraali-, vaginaali-, ja/tai anaaliseksiä) ilman kondomia tai suuseksisuojaa, tai kondomi/suuseksisuoja on mennyt rikki kesken kaiken, on syytä hakeutua matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin. Seksitaudit ovat usein oireettomia ja siksi niiden testaaminen on tärkeää.

Seksitautinäytteitä otetaan kaikilla terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla: oman kuntasi tilanteen saat selville esim. soittamalla terveysasemalle. Testeihin ei kannata mennä heti, kun mahdollinen tartunta on tapahtunut. Yleisimmät seksitaudit, klamydia ja tippuri, näkyvät testeissä noin viikon jälkeen, ja HIV, kuppa ja hepatiitti aikaisintaan kuukauden kuluttua. Testeissä on myös tärkeää kertoa, millaista seksiä on harrastanut (oraali-, vaginaali-, ja/tai anaaliseksiä), jotta näytteet otetaan oikeista paikoista.

Kuka omistaa Tunto-tuotemerkin?

Tunto-tuotemerkin omistaa RFSU AB, ja sen jakelijana toimii Suomessa Suomen RFSU Oy. Lue lisää RFSU:sta täältä.