KONDOMIOPAS

KONDOMIOPAS

OIKEAN KONDOMIN VALINTA

Moni ei tule ajatelleeksi, että kondomeissa on ominaisuuksia, jotka voivat oleellisesti vaikuttaa käyttökokemukseen – mutta näin se on. Me Tuntolla haluamme jakaa kondomitietoa ja kertoa, miten valita se juuri sinulle sopiva kondomi – ja mitä voit tehdä, jotta sen käyttö olisi aina mukavaa.

1. KOKO

Oikean kokoinen kondomi istuu hyvin paikallaan, eikä tunnu käytössä. Suurimmalle osalle ihmisistä toimii hyvin ns. tavallisen kokoinen kondomi (esim. Tunto Conture, pituus 185mm, leveys 53mm, ympärysmitta 106mm) sillä luonnonkumi venyy sekä leveys- että pituussuunnassa. Tarjolla on myös pienempiä ja suurempia kondomeja (esim. Tunto Kookas XL), ja itselle kannattaakin aina valita se oikean kokoinen kondomi: liian pieni kondomi on vaikea saada ehjänä päälle eikä tunnu mukavalta, ja liian suuri kondomi voi lipsahtaa pois päältä kesken kaiken. Oikea koko varmistaa ehkäisytehon ja tuntuu hyvältä käytössä.

Kuinka valitsen oikean koon? Tärkein mitta kondomin valinnassa on peniksen ympärysmitta: mittaa siis ensimmäiseksi erektiossa olevan peniksen ympärysmitta, peniksen tyvestä. Mittaamiseen voit käyttää esim. mittanauhaa tai narua. Seuraavaksi mittaa myös erektiossa olevan peniksen pituus, sen juuresta ylös viivoittimella. Kondomi venyy enemmän pituussuunnassa, joten on tärkeää varmistaa, että peniksen ympärysmitta vastaa kondomin ympärysmittaa.

Näin mittaat peniksen.

2. MUOTO

Kondomi voi olla muodoltaan joko suora tai muotoiltu. Muotoiltu kondomi (esim. Tunto Conture) on muotoiltu päästään niin, että se pysyy hyvin paikallaan ja on hieman kapeampi peniksen kärjen alapuolelta. Joillekin muotoiltu kondomi tuntuu hyvältä, ja toisille suora kondomi on mukavampi: tämä riippuu esim. terskan muodosta. Suora kondomi on yksinkertaisesti suora koko matkalta.

Kuinka valitsen parhaan muodon? Oma lempimuoto löytyy kokeilemalla – kiinnitä huomiota, kuinka helposti kondomi rullautuu päälle, mitä se tuntuu käytössä ja pysyykö se hyvin paikallaan.

3. OHUUS

Kondomeita löytyy monessa eri paksuudessa – tai tässä tapauksessa ohuudessa. Ns. tavallinen kondomi on yleensä 0,06mm paksuudeltaan (esim. Tunto Conture), ja erittäin ohut kondomi 0,04mm (esim. Tunto Tosi Ohut). On yksilöllistä, minkä ohuuden kokee itselleen parhaaksi. Paksumpi kondomi voi tuntua varmemmalta päällä ja viivyttää siemensyöksyä, ja erittäin ohut kondomi voi taas tuntua siltä, kuin ei käyttäisi kondomia ollenkaan. Ohuiden kondomien, niin kuin muidenkin kondomien, kanssa tulee kiinnittää huomiota siihen, että kondomi ei rikkoonnu sen päälle asettamisen yhteydessä.

Miten valitsen oikean paksuuden? Oikea kondomi löytyy kokeilemalla, niin tässäkin tapauksessa!

Ominaisuudet kuvassa

MUUT LISÄOMINAISUUDET

Kondomien kirjosta löytyy paljon muita ominaisuuksia, mm. juomuja, nyppyjä, verenkiertoa tai tuntoaistia kiihdyttäviä aineita, sekä aromeja, jotka voivat nostaa kokemuksen kondomin käytöstä uusiin ulottuvuuksiin. Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle se sopivin koko, muoto ja ohuus, kaikki muu on kivaa extraa.

LATEKSIALLERGIA

Mikäli kärsit lateksiallergiasta tai -yliherkkyydestä, tulee kondomeista valita lateksiton versio. Lateksittomat kondomit valmistetaan mm. polyuretaanista, joka ei ole yhtä joustavaa materiaalia kuin luonnonkumi: oikean koon löytäminen tällöin on siis erityisen tärkeää.

Mikä on kondomi?

Kondomi on lateksista eli luonnonkumista valmistettu ehkäisyväline. Se on ainoa ehkäisymuoto, joka toimii sekä ei-toivotun raskauden että seksitautien ehkäisyssä. Kondomissa on mukana pieni määrä liukuvoidetta (silikoniöljy), joka auttaa kondomin paikallaan asettamisessa. Kondomi asetetaan paikalleen ennen yhdyntää tai suuseksiä rullaamalla se peniksen päälle, ja siemenneste jää sen sisälle. Kondomista voi myös tehdä suuseksisuojan, lue lisää täältä. Kondomi on kertakäyttöinen ja sen ostamiselle ei ole Suomessa alaikärajaa. Kondomin ehkäisyteho on oikein käytettynä erittäin hyvä.

KONDOMI VOI TUODA SEKSIIN LISÄÄ NAUTINTOA

Monille ajatus kondomista ei ole seksikäs. Kondomi kuitenkin mahdollistaa nautinnon ilman huolta mahdollisista seurauksista – ja sen päälle laittamisesta voi tehdä osan esileikkiä. Tärkeintä on, että käytössä on se sinulle mukavin kondomi, jonka käyttö sujuu. Kondomin asettamisessa voi käyttää liukuvoidetta, joka tekee siitä helpompaa, ja liukuvoide tekee seksistä aina nautinnollisempaa!

Tutustu Tunto-tuotteisiin

Tunton valikoimasta löydät peruskondomit. Tutustu ja valitse itsellesi paras!

Tunto-tuotteet